Wróbelków Zimowa Herbata Rozgrzewająca
Nasz rodzinny przepis na Wróbelkową Rozgrzewającą Herbatkę Zimową dla dzieci i dorosłych.
Nasze dzieci wręcz ją uwielbiają i czasem robię 4-5 porcji dziennie
Składniki:
- herbata z malin,
- herbata z dzikiej róży,
- herbata z hibiskusa,
- jedna pomarańcza,
- świeży imbir,
- kora cynamonu,
- suszona trawa cytrynową,
- kardamon mielony,
- gałka muszkatołowa mielona,
- goździki,
- miód,
- i oczywiście wrzątek
Wykonanie:
Do litrowego dzbanka wrzucam herbatę z malin i dzikiej róży. Dodaję świeży imbir, ok 1 cm w kawałkach.
Dwa kawałki kory cynamonu, szczyptę lub dwie trawy cytrynowej, kardamonu, gałki muszkatołowej oraz 5-6 goździków.
Zalewam wrzątkiem i czekam aż się zaparzy pod przykryciem 15-20 minut.
Moja ulubiona, z ostrymi papryczkami - rozgrzewa genialnie
Do szklanek wrzucam po pół łyżeczki herbaty z hibiskusa, jedną korę cynamonową i plasterek imbiru - cieniutki.
Zalewam wrzątkiem do 1/3 szklanki i czekam 5 minut na zaparzenie pod przykryciem.
Dodaję plasterki obranej pomarańczy i dolewam wcześniej zaparzonej herbaty z dzbanka.
Do szklanek dodaję po łyżeczce miodu. Mieszam i... gotowe do picia
Oczywiście możecie wszystkie składniku wrzucić do dzbanka i zalać wrzątkiem. Ja wolę etapami, dzięki temu kontroluję temperaturę i smak. Nie wszyscy domownicy lubią te same składniki, a miód lepiej dodawać w jak najniższej temperaturze.
Porady
czyli inne składniki do eksperymentowania ze smakiem zimowej herbatki owocowej
Używamy wysokich szklanek, jak do kawy latte 300 ml.
Miód najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy.
Pomarańcza zawsze jest obrana ze skórki, uważam że np. skórka nabijana goździkami ładnie wygląda, ale nie jest zbyt zdrowa.
(chemia używana do konserwacji skórki pomarańczy).
Można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj herbaty jako bazę, ważne natomiast, by były bez sztucznych aromatów i barwników.
Najlepiej "sypane" herbaty typu eko lub bio.
My najbardziej lubimy z plastrami świeżej pomarańczy, jednak można dodać zamiast pomarańczy cytrynę, limonkę, grejpfruta,
jabłko, mandarynki, ananasy czy owoc granatu w cząstkach.
Można dodać konfitury, syrop, owoce w syropie, owoce mrożone (np. maliny) lub owoce suszone.
Osłodzić można miodem, jak i cukrem trzcinowym czy zwykłym cukrem.
Im dłużej będzie parzona tym bardziej intensywny smak uzyskacie.
Opcje dodatkowe:
1) Herbata jabłkowo - cynamonowa
Do herbaty dodajemy mielony cynamon, suszone jabłka i śliwki.
2) Herbat na ostro
Jako dodatek: pieprz cayenne, chilli, curry, ostra papryka.
3) Herbata z sokiem owocowym
Jako dodatek sok wyciśnięty z np. 2 pomarańczy i cytryny czy grejpfruta
4) Herbata z rozmarynem i grejpfruitem
Jako dodatek gałązka rozmarynu, sok malinowy, szczypta pieprzu, plasterki grejpfruta i cytryny.
5) Herbata zimowa z wanilią i anyżem
Laska wanilii, szczypta kardamonu, 2-3 gwiazdki anyżu, szczypta cynamonu.
6) Zimowa herbata z wanilią i migdałami
Laska wanilii, płatki migdałowe, suszone jabłko, szczypta cynamonu.
7) Szafranowa herbata zimowa
Laska wanilii, szafran, płatki migdałowe, anyż, suszone śliwki.
Eksperymentujcie ze składnikami zimowej herbaty, tak by wybrać najlepszy smak dla Was.
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki ... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Autor zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Przemek Wróbel
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl