Domowa Pizza

Dodano: 2020-01-05 godz. 21:13

Nasz przepis na domową pizzę z ciasta drożdżowego 

Pizza to idealne danie, które w prosty sposób można przyrządzić każdemu domownikowi inaczej - wystarczy dodać inne składniki.
Dzieciaki są zachwycone, gdy robią swoją własną pizzę z ulubionych składników, szczególnie gdy mogą tworzyć na pizzy "obrazy"...
mieliśmy już pizzę motyla, pizzę buźka czy pizzę domek.   


Potrzebujemy do ciasta:

- mleko,
- mąka pszenna,
- drożdże,
- woda,
- cukier,
- sól,
- oliwa z oliwek,

Na Pizzę - nasze ulubione składniki

- szynka drobiowa,
- ser mozzarella lub żółty salami,
- cebula,
- papryka - czerwona, zielona i żółta,
- sos pomidorowy,
- przyprawy do pizzy,
- sól,
- pieprz,

Pieczemy:

termoobieg, 220 stopni, 20-25 minut,

Wykonanie:

Faza I 

Podgrzewam mleko z łyżeczką cukru, letnie mleko przelewam do miski, w której będę robił ciasto. 
(tutaj nasze proporcje około 0,5 l mleka i 40 g drożdży)
Czekam, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się charakterystyczna pianka (ok. 10 minut).

Wsypuję mąkę, na nią łyżeczkę soli i trochę oliwy z oliwek. Początkowo mieszam składniki łyżką.
Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy, ciasto ugniatam ręcznie do momentu aż odchodzi od dłoni.
Odstawiam na 2-3 godziny do wyrośnięcia, ciasto powinno 3-4 krotnie zwiększyć objętość.

Faza II 

Gdy ciasto rośnie, kroję składniki - szynka i cebula na małą kostkę, papryki i pieczarki w cienkie paski. 
Smaruję blachy tłuszczem. Przygotowuję pomidorowy sos do pizzy (lub otwieram słoik z gotowym wink

Pizza naszych dzieci - motylek i buźka

Pizza naszych dzieci - motylek i buźka

Faza III

Gdy ciasto wyrośnie, biorę garść i robię z niego kulę, po czym zaczynam kształtować placek. 
Taki placek rozkładam na blachę i rozsuwam palcami do dowolnego kształtu (jaki dzieci sobie życzą) i grubości.
Smaruję sosem pomidorowym i delikatnie posypuję przyprawami do pizzy. 
Na tak przygotowany spód każdy domownik samodzielnie nakłada swoje ulubione składniki. 

Faza IV

Pieczenie w temperaturze 220 stopni, termoobieg. Nasza pizza jest na cienkim spodzie, więc 20-25 minut wystarczy.

Mini pizza - idealna na przyjście gości

Mini pizza - idealna na przyjście gości

Porady dodatkowe

Ręce do ugniatania ciasta warto posmarować oliwą z oliwek - nie klei się tak bardzo i przyjemnie się pracuje.
Do ciasta nie używam rękawiczek jednorazowych, ciasto drożdżowe "lubi" ciepło dłoni.
Pizza na blasze przed włożeniem do piekarnika powinna z 10-15 minut odstać, by dać ciastu wyrosnąć... Powinna, 
nam się to nigdy nie udaje i pieczemy od razu po zrobieniu ... niestety głodne dzieci nie 
Jako tłuszczu do blach używam... smalcu - to stary włoski sposób.
Pizza jest upieczona, gdy po podważeniu całe ciasto odchodzi od blachy.
My pieczemy 3 blachy jednocześnie, więc warto po 10 minutach zamienić kolejność blach, tak by każda pizza
była po kilka minut pod górną grzałką.
Następnego dnia z resztki dodatków robimy na śniadanie kolorową jajecznicę

Nasz domowa pizza

Nasz domowa pizza

Opcje dodatkowe: 

Możliwość własnego kształtowania smaku pizzy, czyli znów mamy prosty sposób na ulubione danie / z ulubionymi składnikami, dla każdego domownika. 

A dodatkowo każdy z Was może tworzyć własne pizze z własnymi ulubionymi składnikami, vege, na ostro, z tuńczykiem, mix serów. 


Hej!

Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie. 
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć wink 

Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni tongue-out

 

Chronione przez Copyscape

Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu 
Kasia & Przemek Wróbel 

 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl


Podziel się ze znajomymi
Miejsca przyjazne dzieciom
Wyszukiwarka noclegów przyjaznych dzieciom
Gdzie chcesz spędzić wakacje z dzieckiem?
Dodaj komentarz
Administratorem Państwa danych osobowych zebranych w trakcie korespondencji z wykorzystaniem formularza kontaktowego jest CREONET Hanna Wróbel z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim, przy ul. Wysockiej 1, 63-400, e-mail: dzieciochatki@op.pl. Dane osobowe mogą być przetwarzane w celach: realizacji czynności przed zawarciem umowy lub realizacji umowy, przedstawienia oferty handlowej, odpowiedzi na Państwa pytania – w zależności od treści Państwa wiadomości. Podstawą przetwarzania danych osobowych jest artykuł 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO), tj. realizacja umowy lub podjęcie czynności przed zawarciem umowy, artykuł 6 ust. 1 lit. a RODO, tj. Państwa zgoda, artykuł 6 ust. 1 lit. f, tj. prawnie uzasadniony interes administratora – chęć odpowiedzi na Państwa pytania i wątpliwości. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji celu przetwarzania, tj. do zawarcia umowy, przedstawienia oferty handlowej, udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania lub wątpliwości i mogą być przechowywane do upływu okresu realizacji umowy i przedawnienia roszczeń z umowy. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane ma prawo dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych osobowych, z zastrzeżeniem, że prawo do przenoszenia danych osobowych dotyczy wyłącznie danych przetwarzanych w sposób wyłącznie zautomatyzowany. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane na podstawie zgody, ma prawo do jej odwołania w każdym czasie, bez uszczerbku dla przetwarzania danych osobowych przed odwołaniem zgody. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane ma prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak brak ich podania spowoduje niemożność realizacji umowy, podjęcia czynności przed zawarciem umowy, przedstawienia oferty handlowej, odpowiedzi na pytania lub wątpliwości.