Domowa Pizza
Nasz przepis na domową pizzę z ciasta drożdżowego
Pizza to idealne danie, które w prosty sposób można przyrządzić każdemu domownikowi inaczej - wystarczy dodać inne składniki.
Dzieciaki są zachwycone, gdy robią swoją własną pizzę z ulubionych składników, szczególnie gdy mogą tworzyć na pizzy "obrazy"...
mieliśmy już pizzę motyla, pizzę buźka czy pizzę domek.
Potrzebujemy do ciasta:
- mleko,
- mąka pszenna,
- drożdże,
- woda,
- cukier,
- sól,
- oliwa z oliwek,
Na Pizzę - nasze ulubione składniki
- szynka drobiowa,
- ser mozzarella lub żółty salami,
- cebula,
- papryka - czerwona, zielona i żółta,
- sos pomidorowy,
- przyprawy do pizzy,
- sól,
- pieprz,
Pieczemy:
termoobieg, 220 stopni, 20-25 minut,
Wykonanie:
Faza I
Podgrzewam mleko z łyżeczką cukru, letnie mleko przelewam do miski, w której będę robił ciasto.
(tutaj nasze proporcje około 0,5 l mleka i 40 g drożdży)
Czekam, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się charakterystyczna pianka (ok. 10 minut).
Wsypuję mąkę, na nią łyżeczkę soli i trochę oliwy z oliwek. Początkowo mieszam składniki łyżką.
Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy, ciasto ugniatam ręcznie do momentu aż odchodzi od dłoni.
Odstawiam na 2-3 godziny do wyrośnięcia, ciasto powinno 3-4 krotnie zwiększyć objętość.
Faza II
Gdy ciasto rośnie, kroję składniki - szynka i cebula na małą kostkę, papryki i pieczarki w cienkie paski.
Smaruję blachy tłuszczem. Przygotowuję pomidorowy sos do pizzy (lub otwieram słoik z gotowym )
Pizza naszych dzieci - motylek i buźka
Faza III
Gdy ciasto wyrośnie, biorę garść i robię z niego kulę, po czym zaczynam kształtować placek.
Taki placek rozkładam na blachę i rozsuwam palcami do dowolnego kształtu (jaki dzieci sobie życzą) i grubości.
Smaruję sosem pomidorowym i delikatnie posypuję przyprawami do pizzy.
Na tak przygotowany spód każdy domownik samodzielnie nakłada swoje ulubione składniki.
Faza IV
Pieczenie w temperaturze 220 stopni, termoobieg. Nasza pizza jest na cienkim spodzie, więc 20-25 minut wystarczy.
Mini pizza - idealna na przyjście gości
Porady dodatkowe
Ręce do ugniatania ciasta warto posmarować oliwą z oliwek - nie klei się tak bardzo i przyjemnie się pracuje.
Do ciasta nie używam rękawiczek jednorazowych, ciasto drożdżowe "lubi" ciepło dłoni.
Pizza na blasze przed włożeniem do piekarnika powinna z 10-15 minut odstać, by dać ciastu wyrosnąć... Powinna,
nam się to nigdy nie udaje i pieczemy od razu po zrobieniu ... niestety głodne dzieci nie
Jako tłuszczu do blach używam... smalcu - to stary włoski sposób.
Pizza jest upieczona, gdy po podważeniu całe ciasto odchodzi od blachy.
My pieczemy 3 blachy jednocześnie, więc warto po 10 minutach zamienić kolejność blach, tak by każda pizza
była po kilka minut pod górną grzałką.
Następnego dnia z resztki dodatków robimy na śniadanie kolorową jajecznicę
Nasz domowa pizza
Opcje dodatkowe:
Możliwość własnego kształtowania smaku pizzy, czyli znów mamy prosty sposób na ulubione danie / z ulubionymi składnikami, dla każdego domownika.
A dodatkowo każdy z Was może tworzyć własne pizze z własnymi ulubionymi składnikami, vege, na ostro, z tuńczykiem, mix serów.
Hej!
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl