Puszysty omlet z bananem
Kolejna propozycja na zdrowe śniadanie - omlet biszkoptowy
Ten przepis to jest totalny "must have" w moim jadłospisie. Przygotowanie zajmuje chwilę, tak samo jak smażenie. Można eksperymentować na różne sposoby - dodawać kakao, kawałki czekolady, owoce, a nawet ser czy szynkę. Mówię tu o omlecie.
Czas przygotowania: 10-15 minut (razem ze smażeniem)
Potrzebujemy (na dwa mniejsze omlety - na patelni ok. 20 cm średnicy):
2 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej (można zastąpić każdą, tylko nie kokosową)
1-2 łyżeczki cukru (jeśli chcemy zjeść omleta na słono - pomijamy)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Olej (tylko do smażenia)
Dodatki: pół banana, miód oraz kilka łyżek jogurtu naturalnego, nasiona
ekstra dodatkiem do omletu ( w sezonie ) są jagody leśne - polecam ich niezapomniany smak ;)
Przygotowanie:
Na początku oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy mikserem z dodatkiem cukru i soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mieszamy na niskich obrotach. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Na tym etapie możemy dodać np. owoce, kawałki czekolady, szynkę.
Wylewamy trochę oleju na zimną patelnię (moja ma ok. 20 cm średnicy) i zbieramy nadmiar ręcznikiem papierowym. Nakładamy połowę masy na patelnię (nie musi być rozgrzana). Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Przewracamy na drugą stronę, gdy górna warstwa zaczyna się ścinać. Przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze ok. 2 minuty.
Gotowego omleta przekładamy na talerz. Ja mojego podałam z jogurtem naturalnym, bananem, nasionami chia i polałam odrobiną miodu.
Uwagi!
Nie należy próbować przyśpieszać procesu smażenia! Omlet może się spalić z jednej strony i być ciągle surowy w środku.
Jeśli dodajemy kakao, musimy zmniejszyć ilość mąki.
Mamy nadzieję, że wypróbujecie ten prosty przepis. Smacznego!
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl