Francuz z jabłkiem
Ciastko francuskie z nadzieniem
Ta łatwa w przygotowaniu przekąska sprawdza się idealnie w podróży czy w szkole. Istnieją różne wariacje, jeśli chodzi o rodzaj nadzienia. Można użyć dżemu owocowego, truskawek czy nawet czegoś na słono, np. pieczarek.
Czas przygotowania: 35-40 minut
Temperatura i czas pieczenia: 15-20 minut w 180 st. C
Na 6 sztuk potrzebujemy:
4 średnie jabłka
Cynamon
Cukier
Sok z cytryny
Opakowanie ciasta francuskiego
Cukier puder
Woda
Wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w małą kostkę. Wsypujemy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i odrobinę wody. Cukier i cynamon dodajemy do smaku. Gotujemy na małym ogniu, tak długo, aż z garnka odparuje woda.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok. 10 min przedtem, zanim zaczniemy robić francuzy. Ciasto kroimy na dość duże trójkąty (z jednego opakowania wychodzi 6 kwadratów). Wykładamy nadzienia na jedną połowę. Składamy kwadraty, aby powstał trójkąt, a następnie używamy widelca, aby zabezpieczyć brzegi. Nacinamy wierzch trójkątów. Używając sylikonowego pędzelka, skrapiamy gotowe trójkąty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut.
Po wystudzeniu maczamy w lukrze (cukier puder i odrobina wody), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Życzymy smacznego!
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl