Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami
Łosoś na parze z ziemniakami z piekarnika
Ryby to bogaty w kwasy omega-3 pokarm. Nie trzeba mówić o tym, jak ważne są dla rozwoju dzieci oraz dorosłych.
Czas przygotowania: ryba - ok. 20-25 minut; ziemniaki - 30-40 minut
Do przygotowania ryby potrzebujemy:
Filet z łososia (około jeden filet na jedną osobę)
Pieprz cytrynowy
Sól
Pieprz
Masło
Przygotowanie:
Filety z łososia przyprawiamy według uznania. Polecam pieprz cytrynowy, który nadaje rybie kwaskowatego posmaku.
Jeśli nie mamy pieprzu cytrynowego, to można użyć zwykłego i skropić filety sokiem z cytryny. Filety gotujemy na parze 20-25 minut.
Po wyjęciu, na łososia kładziemy kawałek masła.
Posypujemy świeżym koperkiem lub pietruszką.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków potrzebujemy:
Ziemniaki
Oliwa z oliwek
Brazylia
Tymianek
Papryka słodka
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy (można nie obierać, tylko wyczyścić szorstką szczotką) i kroimy w łódeczki. Wkładamy je do miski.
Dodajemy oliwę z oliwek oraz przyprawy według uznania.
Rozkładany ziemniaki na blaszce i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180-200°C piekarniku przez około 30-40 minut.
W połowie pieczenia należy je przewrócić, aby upiekły się równomiernie.
Oczywiście możecie podać także z ziemniakami z wody - też będzie super
Uwagi:
Polecam przygotować ziemniaki trochę wczesnej niż rybę, żeby na nie nie czekać .
Mamy nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Smacznego!
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl