Nasze Bitki z Polędwicy z Cebulką
Nasz przepis na Bitki z Polędwicy z Cebulką
Bitki z polędwicy wieprzowej to sposób na szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. Więcej przepisów na naszym blogu.
Potrzebujemy:
- polędwicę wieprzową,
- cebulę,
- czosnek,
- sól, pieprz,
- ulubione zioła,
- mąkę,
- tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Polędwicę myjemy i kroimy na kawałki grubości 2 cm, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Rozbite kawałki polędwicy przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące.
Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia na tłuszczu.
Na podsmażoną cebulkę kładziemy bitki i smażymy na wolnym ogniu, kilkakrotnie przewracając.
I bitki gotowe.
Ilości produktów dla nas, 5 osób:
Polędwica wieprzowa ok. 0,5 kg, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąka pszenna, natka pietruszki.
Porady dodatkowe:
Marynowanie fajna rzecz, warto przygotować dzień wcześniej bitki, zamarynować i odstawić do lodówki.
Najprostsza marynata to olej, sól, pieprz, i przyprawy np. rozmaryn, majeranek, mieszanka do pizzy, itd.
Do marynaty można dodać keczup, musztardę, czosnek wyciśnięty przez praskę czy cebulę, również wyciśniętą.
Marynowanie to u nas rzadkość, spontaniczność naszego życia kulinarnego nie pozwala nam na zabawy z marynowaniem.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autor zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Przemek Wróbel
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl