Domowy Rosół z Kury
Nasz przepis na domowy rosół z kury czyli... ulubioną zupę każdego dziecka
Rosół to kolejny sposób na "przemycenie" warzyw, na co dzień nie lubianych i nie jadanych przez dzieci, czyli czosnku i cebuli.
To także świetna "baza" do innych zup np. do domowej zupy pomidorowej lub japońskiego RAMEN.
Dla nas to zupa-ikona, danie które jest wspomnieniem dzieciństwa, niedzielnych obiadów u babci, wspomnieniem rodzinnego czasu z przed lat. Dlatego gotujemy rosół spokojnie i powoli, tak by był czas na opowiadanie historii sprzed lat, np. przy obieraniu warzyw.
Gotowanie zajmuje nam przeważnie kilka godzin. A i tak będzie jedzony dopiero następnego dnia.
Potrzebujemy:
Mięso na rosół: w naszym przypadku wiejska kura
Warzywa: marchewki, korzeń pietruszki, natka pietruszki, seler, por, cebula, czosnek, seler naciowy, lubczyk gałązka
Zioła i przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Do garnka wkładamy kurę i przyprawy, zalewamy wodą i wolno gotujemy - zajmuje to około 2 godziny.
Rosół w czasie gotowania powinien delikatnie bulgotać, ale nie mocno, bo nic Wam z niego w końcu nie zostanie - wyparuje!
Gdy mięso jest miękkie, dodajemy warzywa twarde: 3 duże marchewki, 3-4 małe korzenie pietruszki, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku.
Po kolejnej godzinie do dwóch gotowania na małym ogniu (gdy warzywa twarde zmiękną - ale nie za bardzo!) dodajemy warzywa miękkie: por, cebula, seler naciowy i liście lubczyku i gotujemy dalej ok. 20-30 minut, aż one też się ugotują.
Natomiast najlepszą opcją jest gotować rosół na wolnym ogniu przez cały dzień. I to jest nasz ulubiony rosół, zjadany dopiero następnego dnia. Czyli, zaczynamy o 8 rano od gotowania mięsa z przyprawami a w połowie dnia dodajemy warzywa i gotujemy do wieczora. Wolniutko, bardzo wolniutko, pęcherzyki gazu (jak przy wrzątku) pojawiają się co kilka sekund. I co najważniejsze, taki rosół praktycznie nie paruje. Na końcu gotowania mamy prawie taki sam poziom rosołu jak na początku.
Porady dodatkowe przy gotowaniu rosołu domowego dla dzieci:
Mięso: praktycznie można wykorzystać każde - najpopularniejszy jednak jest rosół z prawdziwej wiejskiej kury.
Przyprawy: każdy według własnego smaku powinien dodawać, my sypiemy na oko ;)
(Gdy gotujesz pierwszy raz rosół to: 1 łyżeczka soli, 7 liści laurowych, 1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu, 1 płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego).
Warzywa: zmieniając ilość warzyw, zmieniamy również smak rosołu, np. więcej marchewek daje bardziej "słodki" rosół.
Przyprawy dodatkowe: lubczyk suszony, natka pietruszki, tymianek, oregano, rozmaryn.
Mój hit to rosół z ostrą papryką, pieprzem i curry - i mamy... prawie smak tajskiej zupy.
Nasz domowy rosół na talerzu
Modyfikacje domowego rosołu.
1) Warzywa smażone - wrzuć do rosołu warzywa przesmażone na suchej patelni do granicy przypalenia zamiast surowych.
Zmienia ulegnie smak i kolor naszego rosołu
Warzywa opiekane na patelni do rosołu
2) Mięsa do rosołu:
- rosół wolno gotowany (3 dni) na kościach i mięsie wołowym tzw. rosół zupa mocy,
- rosół na indyku, wołowinie i wieprzowinie - mięso koniecznie z kością,
- rosół na kaczce, wołowinie i wieprzowinie - mięso koniecznie z kością,
- rosół z boczkiem wędzonym - zastąp wołowinę lub wieprzowinę,
- rosół z porcją rosołową z kurczaka, żeberkach wieprzowych i kurzych żołądkach.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
Wróbelki BLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl