Domowe Śledzie w Śmietanie
Dodano: 2020-01-17 godz. 15:22
Nasz przepis na domowe Śledzie w Śmietanie - to nasz piątkowy hit, poza oczywiście pstrągami ;)
Składniki:
- Płaty śledziowe,
- Cebula
- Czosnek,
- Jogurt naturalny,
- Śmietana 12 %
- pieprz.
Wykonanie:
Myjemy płaty śledziowe pod bieżącą wodą.
Następnie moczymy śledzie w wodzie (czysta, przegotowane, filtrowana - może się jeszcze przydać)
Kroimy cebulę i wyciskamy czosnek,
Do miski wkładamy cebulę wymieszaną z czosnkiem, na to nakładamy filety śledziowe, dodajemy jogurt naturalny i śmietanę,
Doprawiamy pieprzem (chciałem napisać pieprzymy, ale niefajnie to brzmi),
Mieszamy i do lodówki na kilka godzin, najlepiej przygotować śledzie w śmietanie dzień wcześniej.
Podajemy z gotowanym w mundurkach ziemniakami.
Ilości produktów dla nas, na 5 osób:
5 płatów śledziowych, 400 g jogurtu naturalny, 800 g śmietany 12%, 3 średnie cebule, jeden mały ząbek czosnku,
Uwagi i Porady:
- moczenie w wodzie może być niepotrzebne jeśli śledzie nie są słone, jeśli są to długość moczenia zależy od zasolenia
śledzi i waszych preferencji - sprawdzajcie, (u nas czasem śledzie moczą się i 12 godzin)
- ilość śmietany i jogurtu można dowolnie zmieniać, tzn. można zrobić pół na pół jak i na samej śmietanie,
- cebula - my lubimy dużo - dwie kroję na pół i w paski, a jedną w bardzo drobną kostkę,
- czosnek nie jest konieczny, ale dodaje ciekawy smaczek ...
- możecie odłożyć na miseczkę część i pobawić się potrawą np. dodać sok z buraków by zmienić kolor,
- przyprawy to kolejny sposób na zmianę smaku potrawy, polecam curry (ale ja do wszystkiego używam).
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki ... czasem nowe smaki mogą was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Składniki:
- Płaty śledziowe,
- Cebula
- Czosnek,
- Jogurt naturalny,
- Śmietana 12 %
- pieprz.
Wykonanie:
Myjemy płaty śledziowe pod bieżącą wodą.
Następnie moczymy śledzie w wodzie (czysta, przegotowane, filtrowana - może się jeszcze przydać)
Kroimy cebulę i wyciskamy czosnek,
Do miski wkładamy cebulę wymieszaną z czosnkiem, na to nakładamy filety śledziowe, dodajemy jogurt naturalny i śmietanę,
Doprawiamy pieprzem (chciałem napisać pieprzymy, ale niefajnie to brzmi),
Mieszamy i do lodówki na kilka godzin, najlepiej przygotować śledzie w śmietanie dzień wcześniej.
Podajemy z gotowanym w mundurkach ziemniakami.
Ilości produktów dla nas, na 5 osób:
5 płatów śledziowych, 400 g jogurtu naturalny, 800 g śmietany 12%, 3 średnie cebule, jeden mały ząbek czosnku,
Uwagi i Porady:
- moczenie w wodzie może być niepotrzebne jeśli śledzie nie są słone, jeśli są to długość moczenia zależy od zasolenia
śledzi i waszych preferencji - sprawdzajcie, (u nas czasem śledzie moczą się i 12 godzin)
- ilość śmietany i jogurtu można dowolnie zmieniać, tzn. można zrobić pół na pół jak i na samej śmietanie,
- cebula - my lubimy dużo - dwie kroję na pół i w paski, a jedną w bardzo drobną kostkę,
- czosnek nie jest konieczny, ale dodaje ciekawy smaczek ...
- możecie odłożyć na miseczkę część i pobawić się potrawą np. dodać sok z buraków by zmienić kolor,
- przyprawy to kolejny sposób na zmianę smaku potrawy, polecam curry (ale ja do wszystkiego używam).
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki ... czasem nowe smaki mogą was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl
Podziel się ze znajomymi
Miejsca przyjazne dzieciom
Wyszukiwarka noclegów przyjaznych dzieciom
Gdzie chcesz spędzić wakacje z dzieckiem?
Dodaj komentarz