Krewetki na maśle smażone z czosnkiem i pietruszką
Krewetki z patelni na maśle smażone
Krewetki, - my je uwielbiamy, nasze dzieci to tak pół na pół... Jeremi uwielbia, Kasia lubi, a Gabrysia... nie znosi.
Te niewielkie skorupiaki zawsze mamy w wersji mrożonej w lodówce, czasem sami na kolację "na szybko" lubimy podsmażyć paczkę czy dwie na masełku, a czasem genialnie sprawiają się jako szybkie danie dla niespodziewanych gości (podobnie jak szybka sałatka z rukolą).
Potrzebne składniki:
Krewetki mrożone 500 g
3-4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
2/3 kostki masła
sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
Patelnia
Praska do czosnku
Przygotowanie:
Na zimną patelnię dajemy masło, wraz z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Gdy masełko zacznie skwierczeć, dodajemy odmrożone krewetki.
Ciągle delikatnie mieszając i przekładając krewetki na drugą stronę, smażymy do obustronnego zarumienienia około 8-10 minut.
I gotowe, smacznego!
Nasze krewetki na patelni
Porady
Jeśli mam mrożone krewetki, to najpierw delikatnie je odmrażam na patelni na minimalnej temperaturze. Wylewam wodę z glazury i dopiero takie smażę. Niestety ilość glazury (zamrożonej wody) jest czasem tak duża, że nie pozwala usmażyć mrożonych krewetek.
Podaję krewetki bezpośrednio z patelni, ze świeżym pieczywem.
Jeśli nie lubicie przysmażonej pietruszki, możecie dodać ją na ostatnie 2 minuty smażenia.
Jeśli lubicie moczyć chlebek w tłuszczyku, to na chwilę przed końcem smażenia dodajcie kolejną porcję masła (1/3 kostki) lub oliwę z oliwek.
Przyprawy - ja przeważnie nawet soli i pieprzu nie dodaję, ale można zaszaleć dodając ostrą paprykę, chilli lub curry.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... nowe smaki mogą was zaskoczyć .
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autor zdjęć i tekstu przepisu
Przemek Wróbel
WróbelkiBLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl