Świąteczny makowiec babci Oli - najlepszy dla dzieci
Świąteczny Makowiec według przepisu babci Oli
To nasz hit, choć wymaga sporo pracy. Jednak ilość pracy jest wprost proporcjonalna do zachwytów nad smakiem ciasta. Jest geniale a nasze dzieci je uwielbiają. I jest to ciasto, które możemy upiec tak na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Oczywiście na naszym stole ląduję bez "świątecznej" okazji.
Potrzebujemy do świątecznego makowca dla dzieci:
Składniki na ciasto:
180 g cukru pudru
200 ml mleka
12 żółtek
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
600 g mąki
60 g świeżych drożdży
Jedno całe jajko do roztrzepania i rozsmarowania na wierzchu
Masa makowa:
750 dkg suchego maku drobno zmielonego
Płynny miód
100 g masła
4 jajka
Cukier
Rodzynki
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i drożdży, dokładnie ze sobą łączymy (ja używam do tego miksera, ale równie dobrze można to zrobić ręcznie). Następnie dodajmy mąkę, a w nią wtykamy pokruszone drożdże. Zagniatamy (to dość trudne, ponieważ ciasto jest mokre i bardzo lepkie) i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie zajmujemy się masą makową.
Masło topimy i dodajemy do mąki razem z miodem (tyle, żeby masa była słodka), dokładnie mieszając. Następnie dodajemy wcześniej sparzone, obrane i posiekane (na średnią wielkość) migdały oraz obrane i pokrojone orzechy włoskie z orzechami laskowymi. Do tego dorzucamy rodzynki. Ucieramy cztery żółtka z cukrem i dodajemy do reszty. Następnie ubijamy białka na pianę i czekamy, aż masa będzie całkowicie ostudzona, po czym je dodajemy.
Łączymy ciasto z masą makową.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, oddzielamy 1/5 i rozwałkujemy na kuchennym blacie, podsypując go wcześniej mąką. Dobrze jest też obsypać mąką wałek. Na rozwałkowanym cienko cieście (trochę ponad pół centymetra) rozsmarować grubą warstwą masę makową. Następnie delikatnie zawinąć w makowiec i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec temperaturze 165 stopni Celsjusza (zależy od piekarnika) do zbrązowienia skórki (trzeba również sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe). Po wystygnięciu można polać lukrem dla osłody, ozdobić, ale my i tak najbardziej lubimy bez dodatków.
Z podanego przepisu zrobimy 6 małych makowców lub 3 duże.
Porady dodatkowe przy pieczeniu zwijanego makowca dla dzieci:
Bakalie do makowca mogą być różne, od suszonych owoców przez orzechy po kandyzowane skórki / owoce.
Nasz świąteczny makowiec w piekarniku
Świąteczny makowiec
Modyfikacje
1) Posmarujcie lukrem i posypcie orzechami / bakaliami / suszonymi owocami, suchym makiem,
2) Posypanie cukrem pudrem także daje ciekawy efekt,
2) Świerze liście mięty świetnie prezentują się na makowcu,
3) Migdały to także świetny dodatek do makowca.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
Wróbelki BLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl