Karkówka dla dzieci - najlepszy przepis
Karkówka na soli z piekarnika - nasz przepis na smaczne danie dla całej rodziny
Danie przygotowuje się szybko i prosto. Nasze dzieci robią je samodzielnie na obiad w awaryjnych sytuacjach, gdy rodzice moocno zapracowani ;) Można w nim "przemycić" dzieciom, szczególnie tym młodszym cebulkę i czosnek.
Potrzebujemy:
karkówkę w jednym kawałku
1 kg soli
5- ząbków czosnku
przyprawy
Blachę do piekarnika
Wykonanie:
Pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek usmażyć do zeszklenia na oleju tuńczyka z puszki. Po usmażeniu, do cebuli dodać pomidory bez skórki lub z puszki pokrojone w kostkę oraz "podziabanego" tuńczyka. Podgrzać na patelni. Tak przygotowany wkład dodajemy do ugotowanego wcześniej makaronu.
Mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.
Pieczmy w piekarniku z termoobiegiem, pierwsze 30 minut temperatura 200 stopni, następnie 150 stopni.
Czas pieczenia to godzina na każdy kilogram karkówki. Czyli mięso o wadzę do 2 kg pieczemy łącznie 2 godziny.
Porady dodatkowe przy gotowaniu makaronu z tuńczykiem dla dzieci:
Nasz Karkówka Na Soli na talerzu
Modyfikacje
1) Warzywa smażone - pokrojone w kostkę i dorzucone do smażonej cebuli np. pieczarki,
2) Warzywa z puszki np. groszek i / lub kukurydza,
3) Oliwki - nasze dzieci nie lubią więc to opcja do kolacji ze znajomymi bez dzieci ;),
4) Krewetki - lub owoce morza też idealnie pasują jako dodatek do tego dania.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
Wróbelki BLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl