Hamburgery dla dzieci
Hamburgery to klasyka na rodzinny obiad.
Kolejne danie do przygotowania na szybko, szczególnie gdy ma się do pomocy "małych kuchcików" czyli nasze dzieci.
Opiszemy jak robimy nasze "Hamburgery Po Polsku" czyli zamiast w zwykłej bułce są w ... pyzach drożdżowych.
Ten smak wybitnie nam pasuje, a jest .... zaskakujący spróbujcie sami.
Potrzebujemy:
300 g mielonej wołowiny
sól / pieprz
Pyzy drożdżowe
sałata
pomidory w plastrach
cebula w krążkach
kiełki jarmużowe
sosy - głównie nasze dzieci lubią ketchup wiec to podstawa.
Wykonanie:
Ręcznie delikatnie wyrabiamy mięso i formujemy krążki. Nie ugniatamy zbyt mocno, ma by luźne.
Mięso ma być zimne więc smażymy wyjęte prosto z lodówki. Czas smażenia to 3 minuty na zwykłej patelni.
Rozgrzewamy ją i smażymy bez tłuszczu na czystej patelni. Najlepsza byłaby patelnia grillowa z grubym dnem.
Solimy tuż przed smażeniem z jednej strony, a drugi raz tuż przed przewróceniem strony hamburgera dla dzieci.
Po przewróceniu możemy na hamburgera położyć żółty ser do roztopienia. Pieprz po zdjęciu mięsa z patelni.
Nasze hamburgery na patelni
Opcja to: piekarnik na blasze, 190-200 stopni, termoobieg + grill, po 4 minuty na każdą stronę.
Gotujemy pyzy drożdżowe na parze. Po ugotowaniu należy je przekroić i przyrumienić na patelni.
Na koniec zostało tylko ułożenie wszystkiego w zgrabną piramidkę, czyli pół pyzy drożdżowej, sałata, kiełki, hamburger, sos, pomidor i to wszystko przykrywamy drugą połową pyzy. By wygodniej się jadło możecie przebić całość kijkiem od szaszłyków. Smacznego !
Porady dodatkowe przy przygotowaniu na obiad hamburgerów dla dzieci:
Stopień wysmażenia mięsa zależy od czasu na patelni - 3 minuty to mięso dobrze wysmażone.
Dodatki mogą być różne od sosów po warzywa, i oczywiście żółty ser.
Ulubiony zestaw taty to: pieczarki smażone, cebulka, sos tatarski i żółty ser
Nasz "Hamburger Po Polsku" na talerzu
Modyfikacje
1) Warzywa smażone - pokrojone w kostkę i przesmażone,
3) Cukinia smażona w plastrach,
2) Ostra papryka,
3) Krewetki - lub owoce morza,
4) Różne rodzaje serów.
6) Różne rodzaje bułek ... nam czasem się zdarza hamburgera w chlebku zjadać ;)
7) Klasyczny hamburger to samo mięso wołowe, możemy przygotować hamburgery z dodatkami już w samym mięsie np. cebulka, czosnek, pieczarki.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
Wróbelki BLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl