Udka kurczaka z patelni dla dzieci
Udka kurczaka z patelni dla dzieci
Jak już wiecie, na naszym blogu znadziecie tylko smaczne i szybkie dania na obiad. Przedstawiamy kolejne z nich, czyli: udka z kurczaka pieczone na patelni.
Potrzebujemy:
Udka z kurczaka, u nas 6 sztuk pałek
oliwa z oliwek
5- ząbków czosnku
przyprawy:
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
majeranek - 2-3 łyżki
słodka papryka - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
ketchup - 1 łyżeczka
Blachę do piekarnika, rękaw foliowy,
Wykonanie:
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy mieszamy z oliwą i posiekanym czosnkiem.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka. Najlepiej przygotować udka w marynacie wieczorem, i włożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście można także od razu piec, bez marynowania w lodówce. Zamarynowane udka układamy na dużą patelnie (my używamy patelniki typu wok) i pieczemy pod przykryciem przez godzinę, do miękkości. Jeśli brakuje oliwy to możemy troszkę dolać. Pieczemy na najmiejszym palniku, często przekładając udka miejscami.
Czas pieczenia: 1,0 h, temperatura: 180 stopni.
Czas przygotowania: 10 minut
Nasze udka z patelni na talerzu
Nasze udka na patelni
Modyfikacje
1) Na Ostro - gdy robimy udka z kurczaka tylko dla dorosłych, to ostra papryka, chilli dodają pikantności
2) Po indyjsku - kolejna modyfikacja (nie dla naszych dzieci) ze sporym dodatkiem curry i ostrej papryki
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
Wróbelki BLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl