Wróbelkowe Całuski czyli Ciasteczka z Jabłkami
Nasze "całuski" to kruche ciasteczka z jabłkowym nadzieniem. Wyglądają jak "usta złożone do pocałunku", stąd też ich nazwa. A smakują genialnie, jak szarlotka, szczodrze podsypana cynamonem. My je uwielbiamy i każda porcja szybko znika. Zdarza nam się zapraszać gości na ...całuski ;) ...Tak, zapraszamy do Wróbelków na całuski.
Składniki na trzy blachy ciastek z jabłkami
420 g twarogu sernikowego
350 g masła
540 g mąki
3 łyżki drobnego cukru
2 jajka
8 dużych, słodkich jabłek
Dodatkowo:
Mąka
Cynamon (przyprawa)
Białko jajka
Gruboziarnisty cukier trzcinowy
Przepis na całuski z jabłkami:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy razem - ja, jak na leniuszka przystało, użyłam robota.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą delikatnie podsypujemy mąką i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na długie kawałki (jabłko na ok. 10 części), a białko rozbijamy widelcem w szklance.
Kiedy ciasto jest już gotowe, wyciągamy jedną porcję z lodówki i rozwałkowujemy ją na blacie, posypanym mąką na grubość ok. pół centymetra. Posypujemy całość dokładnie cynamonem, który wcieramy ręcznie w ciasto. Przy użyciu szklanki (bo specjalne foremki są dla looserów) wycinamy z ciasta koła, w które ,,zamykamy” kawałki jabłek.
Układamy ciastka na blaszce z rozłożonym papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubą warstwą cukru trzcinowego.
Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i pieczemy około pół godziny, aż ciasto stanie się złotobrązowe i chrupkie na wierzchu. Podczas gdy pierwsza partia się piecze, wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i powtarzamy wszystko - trzeba robić to partiami, ponieważ ciasto nie powinno być ciepłe.
Można podawać z bitą śmietaną, posypane cynamonem i grubym cukrem, polukrowane lub polane polewą czekoladową.
Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć i tekstu przepisu
Kasia & Przemek Wróbel
WróbelkiBLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl