Szybkie placuszki bananowe
Zdrowe śniadanie, czyli placuszki bananowe
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często nie mamy zbyt dużo czasu, aby je przygotować. Ten przepis na bananowe placuszki można wykonać w maksymalnie 15 - 20 minut.
Czas przygotowania: maksymalnie 20 minut (łącznie ze smażeniem)
Potrzebujemy (porcja na dwie osoby):
2 dojrzałe banany
2 jajka
4 łyżki proszku budyniowego (ja daję waniliowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju + odrobina do smażenia
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy jajka i resztę składników (olej również dodajemy do ciasta - ułatwi on smażenie). Placuszki smażymy na patelni z odrobiną oleju (olej dodaję na patelnię tylko na początku smażenia). Przewracamy je na drugą stronę, gdy się zarumienią od spodu (Najłatwiej jest używać silikonowej szpatułki ). Można podawać je z owocami, jogurtem naturalnym czy innymi dodatkami.
Dodatkowo:
Jeżeli mamy trochę więcej czasu, to warto zrobić samemu sos malinowy. Potrzebujemy tylko: maliny, miód i trochę wody. Na patelnię dodajemy maliny (często używam mrożonych) i czekamy, aż zaczną puszczać sok. Wtedy dodajemy miód i odrobinę wody. Wszystko dusimy na patelni pod przykryciem.
Eksperymentujcie:
Do placuszków można dodać odrobinę cynamonu, wanilii, kakao aby nadać im bardziej wyrazistego smaku!
Spróbujcie z różnymi sosami owocowymi, masłem czekoladowym, miodem.
Życzymy smacznego!
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl