Świąteczne pierniczki
Święta Bożego Narodzenia bez domowych pierniczków dla nas nie istnieją. Taki dzień pieczenia pierniczków na 2-3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem to kolejny "rodzinny czas", spędzony razem, w kuchni na przygotowaniu ulubionych świątecznych przegryzek. I jednocześnie zapowiedź tego, co się będzie działo tuż przed Świętami.
W tym roku nasze dzieci same przygotowały ciasto i zrobiły pierniczki. Ich samodzielność i zaangażowanie w przedświąteczne przygotowania cieszy nas niezmiernie. Przy okazji - do pracy przy pierniczkach idealne pasuje nasza Wróbelkowa Zimowa Herbatka.
Składniki na świąteczne pierniczki:
600 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
200 g masła
200 g miodu
260 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
4 jajka
Dodatki do pierniczków:
Połówki migdałów bez skórki
Orzechy włoskie
Kolorowe posypki
Cukrowe kolorowe pisaki
Dwa jajka
Wykonanie
Masło rozpuszczamy na patelni i czekamy, aż wystygnie.
Wszystkie składniki - razem z masłem - dokładnie ugniatamy (ręcznie, lub używając robota ze specjalną końcówką) i w formie kulki zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Najlepiej podzielić ciasto na dwie lub trzy partie, wyjmowane później z lodówki w miarę wycinania kolejnych partii pierników.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ręcznie pierniczki, można przy pomocy np. kubka. Ale najlepszy efekt uzyskamy, wycinając pierniki metalowymi foremkami. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w odpowiednich odstępach (bo urosną). W wybrane świąteczne pierniczki wciskamy migdały lub orzechy.
W szklance roztrzepujemy dodatkowe dwa jajka i rozsmarowujemy je kuchennym pędzelkiem po wszystkich ciastkach. Blaszki z piernikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około piętnastu minut.
Upieczone ciasteczka po ostudzeniu możemy ozdobić kolorowymi pisakami, cukrowymi posypkami, czekoladą lub lukrem.
Gotowe, smacznego!



Gotowe, ozdobione pierniczki czekają w puszkach na Bożonarodzeniowy czas. My mamy pierniczki w dwóch wersjach: pierwszej, kolorowej, zdobionej lukrem, posypkami i serduszkami z czekolady (ulubione przez dzieci) i w drugiej - bardziej tradycyjnej wersji z migdałami.


Hej
Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie.
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki ... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć
Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni
Autorzy zdjęć i tekstu przepisu:
Kasia & Przemek Wróbel
WróbelkiBLOG
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl