Napary z leśnych roślin - co zbierać? jak przygotować?
Herbatka prosto z lasu - napary z leśnych roślin
Wybieracie się z dziećmi w góry lub do lasu? To świetne miejsca, aby pobawić się w czarodziejów produkujących magiczne napoje i mądre wiedźmy przygotowujące tajemne mikstury. Taka narracja przyda Wam się z pewnością, jeśli podczas wakacyjnych zakupów zupełnie zapomnicie o herbacie. Nic się nie stało – pora przejść na magiczne Leśne Napary. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, poszukać pędów lub owoców dzikich roślin i zaparzyć wspaniałą herbatkę.
Pamiętajcie, że owoce i pędy roślin na własny użytek możecie pozyskiwać na terenie Lasów Państwowych poza parkami narodowymi i rezerwatami.
W lasach znajdziecie ogromne bogactwo surowców do przygotowania gorących napojów
Malina właściwa
Kto raz spróbował owoców dzikich malin, ten wie, że są one najlepsze na świecie. Aromatyczne, pełne intensywnego smaku, o niebo lepsze od malin dostępnych w sklepach czy nawet tych z przydomowego ogródka.
Maliny chętnie rosną na leśnych polanach, przy drogach i miejscach wycinek – tam, gdzie mają szansę na trochę słońca, a jednocześnie mają dostęp do próchniczej, leśnej gleby. Z pewnością znajdziecie krzaki malin podczas górskich wycieczek w piętrze lasów liściastych i mieszanych.
Zarówno owoce, jak i pędy malin mogą być podstawą ziołowej herbatki. Zaraz po wycieczce do lasu możecie użyć świeżych pędów i owoców, a zimowe wieczory może Wam umilić herbatka z suszonych pędów lub owoców malin (z własnoręcznych zbiorów lub... ze sklepu zielarskiego).
To prawdziwa bomba witamin i zdrowych mikroelementów. Napar z liści i owoców malin działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także rozgrzewa. Malinowa herbatka może zatem Was wesprzeć w walce z przeziębieniem, dlatego warto pamiętać o niej jesienią.
Jeżyna popielica
Dzikie jeżyny spotkacie w lasach tuż obok krzaków malin. Mają liście o podobnym kształcie, ale ciemniejszym kolorze, podobnie jak owoce. Jeżyny dojrzewają nieco później – to smak końcówki wakacji, jednak już na początku lata możecie zerwać kwitnące młode pędy i przygotować napar o przepięknym zapachu.
Pamiętajcie jednak, że jeżyny mają wyjątkowo ostre kolce. Trzeba bardzo uważać, aby nie podrapać sobie skóry. Najlepiej zabrać ze sobą nożyczki lub mały sekator i ścinać pędy jeżyn wprost do przygotowanej torby czy pudełeczka.
Właściwości maliny i jeżyny są podobne – to surowiec na herbatkę podnoszącą odporność i wspierającą w zwalczaniu infekcji.
Sosna zwyczajna
Większość lasów w Polsce to lasy sosnowe. Zajdziecie je zarówno nad morzem, na nizinach w centralnej części kraju, jak i w górach zbudowanych z piaskowca (np. Góry Stołowe). Podczas spaceru po lesie czy powrotu z nadmorskiej plaży warto urwać kilka świeżych pędów sosny na aromatyczną herbatkę.
Napar ze świeżych pędów sosny ma delikatny, lekko gorzki smak i wspaniały zapach, jaki możecie pamiętać ze spaceru po sosnowym lesie w upalny dzień. Aby złagodzić jego smak, możecie dodać odrobinę miodu, jednak są koneserzy, którzy nie potrzebują już żadnych dodatków. Napar możecie wykorzystać nie tylko do picia, ale także do inhalacji. To kolejny sposób na zachowanie zdrowia i wsparcie w infekcjach dróg oddechowych.
Jeśli późną jesienią zatęsknicie za wakacjami nad Bałtykiem – kupcie olejek sosnowy i przygotujcie sobie inhalację lub gorącą kąpiel.
Świerk pospolity
Pędy świerku nie są tak aromatyczne jak sosnowe, ale stanowią ciekawy dodatek do ziołowego naparu. Dzieci zazwyczaj kojarzą świerk z choinką i Bożym Narodzeniem. Dorzućcie zatem młodą gałązkę świerkową do swojej herbatki, a od razu zrobi się świątecznie.
Świerki znajdziecie w górach, w piętrze borów iglastych, jak również nieco niżej, gdzie są chętnie sadzone przez leśników jako drzewa rosnące szybko i nie sprawiające problemów.
Jeśli chcecie posmakować naparu z pędów świerku, nie żałujcie zielonych gałązek – tylko wtedy macie szansę poczuć świerkowy zapach i smak. W przeciwnym wypadku napar będzie bardzo delikatny.
Napar z pędów świerkowych
Borówka czernica
Owoce tej rośliny są powszechnie znane jako czarne jagody. Lubicie, prawda? Mało kto jednak wie, że także liście borówki czernicy są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Herbatkę ze świeżych lub suszonych jagodowych pędów możecie podać osobie borykającej się z problemami trawiennymi.
Jagodowe krzaczki znajdziecie niemal w całej Polsce, w sosnowych lasach na nizinach i w wyższych partiach gór, tuż nad kosodrzewiną i nieco niżej, gdzie przerzedzony las przepuszcza słoneczne promienie wprost do leśnego runa.
Borówka czernica
Jak przygotowywać napary?
Pędy leśnych roślin wystarczy opłukać, a następnie zalać wrzątkiem i trzymać kilka minut pod przykryciem. Dzięki temu napar będzie miał możliwie intensywny smak i aromat. Po lekkim ostudzeniu jest gotowy do picia.
Leśny napar możecie przygotować także jeszcze podczas spaceru. Wystarczy wziąć ze sobą termos z wrzątkiem, który na miejscu uzupełnicie o wybrane pędy roślin, kwiaty lub leśne owoce.
Eksperymentując z leśnymi naparami, bądźcie ostrożni. Zwłaszcza w przypadku alergików i astmatyków (jak zawsze) trzeba mieć się na baczności.
Oby każda i każdy z Was odnalazł swój bezpieczny i ulubiony leśny smak!
Przeczytałeś artykuł w portalu Dzieciochatki.pl - Miejsca Przyjazne Dzieciom
POLECANE NOCLEGI PRZYJAZNE DZIECIOM: >>KLIKNIJ TU<<
Więcej ciekawych artykułów o podróżowaniu z dziećmi po Polsce tutaj:
WAKACJE Z DZIEĆMI
CIEKAWE MIEJSCA NA WYPRAWY Z DZIEĆMI
NIEZBĘDNIK PODRÓŻUJĄCEGO Z DZIECKIEM
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl