Japońska Zupa RAMEN

Dodano: 2020-11-19 godz. 19:56
Ramen to dla nas odkrycie tego roku. Niby zupa, a tak naprawdę cały obiad w jednym talerzu. 

Parujący talerz długiego, charakterystycznego makaronu, podanego z gorącym bulionem, ze sporą ilością dodatków, może wydawać się daniem na miarę wykwintnej restauracji. I tak też się czuliśmy, gdy córka przygotowała dla nas tą niesamowita potrawę pierwszy raz. Jak na obiedzie w azjatyckiej restauracji. Jednak dla Japończyków stanowi ona tylko szybki, bezpretensjonalny i stosunkowo niedrogi posiłek, którym karmią się w przelocie. Taki japoński fast food... jednak jakże inny od naszych. 

Ramen to danie składające się z trzech kluczowych składników. Są to: bulion (zazwyczaj mięsny, ale może być wege), makaron z mąki pszennej oraz rozmaite dodatki.

Sława miseczki Ramen czyli makaronu zanurzonego w gorącym bulionie (tak, to prawie jak nasz domowy rosół) kryje się w prostocie formy oraz wielkim bogactwie dodatków.  Ramen to przepyszne danie o wielu obliczach, stworzone przede wszystkim, by zaspokajać głód. Jednak nas ciągle zachwyca i zaskakuje bogactwem smaków i różnorodnością dodatków. Pośród tak wielu różnych wariantów, jakie daje ta potrawa, niełatwo jest znaleźć swoją ulubioną postać Ramen, ale jedno jest pewne - jeszcze wiele przed nami do odkrycia.

I na pewno dalej będziemy szukać naszej ulubionej wersji tego przepysznego dania. 

Nasz przepis na japoński Ramen

Potrzebne składniki:

2,5 litra bulionu (my używamy tradycyjnego rosołu z kury) lub wody
Kostka rosołowa - jeśli używasz wody zamiast bulionu
Paczka suszonych grzybów shitake
Paczka japońskiego makaronu ramen
Pięć jajek - po jednym na osobę 
Cztery duże marchewki
Pięć średnich ziemniaków
1/3 dużego selera
Filet z kurczaka
Masło
Sos sojowy
Sól
Pieprz
Ostra papryka (lub chili) - przyprawa
Szczypiorek
Kawałek imbiru
Papryka słodka suszona
Ulubione przyprawy do mięsa
Olej sezamowy do smaku


Przepis:

Do dużego garnka nalewamy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Obieramy ziemniaki, marchewki oraz seler, kroimy na duże kawałki (marchewki na trzy części, ziemniaki na pół) i wrzucamy do wody. Włączamy średni gaz i podgrzewamy, dodając szczyptę pieprzu i soli. Cały czas mieszamy.

Kiedy woda się zagotuje, dodajemy cztery plasterki imbiru i kilka grzybków shitake, wolno gotujemy przez czterdzieści minut.
Po tym czasie dosypujemy dwie szczypty papryki (trzeba uważać, aby nie przesadzić, inaczej zupa będzie za ostra). Mieszamy wszystko i zostawiamy na gazie na następne dziesięć minut, cały czas mieszając. Sprawdzamy, czy ziemniaki oraz marchewka się ugotowały (muszą być miękkie, ale nie rozciapane, żeby się nie rozpadały), jeżeli tak, wyciągamy je i odkładamy na bok.
Grzyby zostawiamy.

Do zupy dodajemy trzy łyżki soi, a jeżeli zupa ma zbyt intensywny smak, dolewamy trochę wody. Zagotowujemy wszystko jeszcze raz, w międzyczasie krojąc marchewki i ziemniaki w kostkę. Wyłączamy gaz i wyławiamy grzyby, kroimy je w paski.

Robimy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy go i przepłukujemy na sicie zimną wodą, zostawiamy na później.


Dodatki do naszego Ramen:

Gotujemy jajka na półtwardo (jeżeli wam nie wyjdzie, to spokojnie, można być dobrym w daniach kuchni azjatyckiej, ale robienie dobrych jajek na półtwardo to już wyższa sztuka), obieramy ze skorupek i przekrajamy na pół.

Nasza wersja zupy jest specyficzna - zamiast tradycyjnego mięsa wołowego, robimy mocno doprawionego i podsmażonego kurczaka.
Kroimy umyte i osuszone mięso na tyle filetów, dla ilu osób ma być danie. Na patelni rozpuszczamy spory kawałek masła, a kiedy się rozpuści, kładziemy na nim filety. Szybko je doprawiamy z jednej strony, po czym obracamy na drugą i powtarzamy czynność. Smażymy, aż mięso będzie zarumienione na ciemno i przypieczone na brzegach - najlepsze jest mocno przypieczone. Kiedy będzie gotowe, zdejmij je z patelni i pokrój na grube paski.

Na desce do krojenia posiekaj dużym nożem szczypiorek.


Sposób nakładania (też ważny!)

Do miski nałóż porcję makaronu i zaleją ją zupą. Następnie poukładaj obok siebie na powierzchni po trochu pokrojonych ziemniaków oraz marchewek, ułóż dwie połówki jajka i paski mięsa, posyp szczypiorkiem. Na końcu pokrop olejem sezamowym.

Gotowe, smacznego !

Dodatki do Ramen

Przyprawy; Sosy i pasty; Tofu; Pędy i kiełki; Mięsa - smażone, pieczone i gotowane; Ryby; Owoce morza; Warzywa - surowe, blanszowane, gotowane; Jajka - gotowane na miękko, twardo lub surowe wrzucane do gorącej zupy. 

Nasz zupa RAMEN

Hej!

Pamiętajcie, nasze przepisy nie są zbyt precyzyjne, dlatego że każde nasze gotowanie to tak naprawdę inne danie. 
Eksperymentujcie, zmieniajcie składniki, przyprawy, dodatki... czasem nowe smaki mogą Was zaskoczyć wink

Życzymy smacznego i dobrej zabawy z dziećmi w kuchni tongue-out!

 

Chronione przez Copyscape

Autorzy zdjęć w tekście i tekstu przepisu 
Kasia & Przemek Wróbel 
Wróbelki BLOG

 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl


Podziel się ze znajomymi
Miejsca przyjazne dzieciom
Wyszukiwarka noclegów przyjaznych dzieciom
Gdzie chcesz spędzić wakacje z dzieckiem?
Dodaj komentarz
Administratorem Państwa danych osobowych zebranych w trakcie korespondencji z wykorzystaniem formularza kontaktowego jest CREONET Hanna Wróbel z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim, przy ul. Wysockiej 1, 63-400, e-mail: dzieciochatki@op.pl. Dane osobowe mogą być przetwarzane w celach: realizacji czynności przed zawarciem umowy lub realizacji umowy, przedstawienia oferty handlowej, odpowiedzi na Państwa pytania – w zależności od treści Państwa wiadomości. Podstawą przetwarzania danych osobowych jest artykuł 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO), tj. realizacja umowy lub podjęcie czynności przed zawarciem umowy, artykuł 6 ust. 1 lit. a RODO, tj. Państwa zgoda, artykuł 6 ust. 1 lit. f, tj. prawnie uzasadniony interes administratora – chęć odpowiedzi na Państwa pytania i wątpliwości. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji celu przetwarzania, tj. do zawarcia umowy, przedstawienia oferty handlowej, udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania lub wątpliwości i mogą być przechowywane do upływu okresu realizacji umowy i przedawnienia roszczeń z umowy. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane ma prawo dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych osobowych, z zastrzeżeniem, że prawo do przenoszenia danych osobowych dotyczy wyłącznie danych przetwarzanych w sposób wyłącznie zautomatyzowany. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane na podstawie zgody, ma prawo do jej odwołania w każdym czasie, bez uszczerbku dla przetwarzania danych osobowych przed odwołaniem zgody. Osoba, której dane osobowe są przetwarzane ma prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak brak ich podania spowoduje niemożność realizacji umowy, podjęcia czynności przed zawarciem umowy, przedstawienia oferty handlowej, odpowiedzi na pytania lub wątpliwości.