Babeczki bananowe
Przepis na alternatywę dla babeczek / mufinek z cukierni - Domowe Babeczki Bananowe
Dzieci uwielbiają słodycze. Nasze niestety też ... To wiemy wszyscy, ale wiemy również, że nie są one zdrowe. Szukamy wtedy zdrowszych alternatyw, niż gotowe mufinki z cukierni. Dlatego przedstawimy Wam przepis na domowe babeczki bananowe. Robi się je szybko, piecze również w parę minut a znikają .... w oka mgnieniu ;)
Składniki:
1,5 banana
1 jajko
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
Temperatura: 180°C (termoobieg)
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy w misce. Dodajemy jajko, mleko i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych. Dobrze mieszamy.
Przekładamy do foremek (polecam te silikonowe ). Wkładamy do rozgrzanego na 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie robimy próbę patyczkiem (nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków - jeśli jest czysty, to babeczki są gotowe).
Zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia (w tym czasie delikatnie opadną ). Babeczki w środku są dosyć wilgotne.
Alternatywy:
- dodajcie bakalii, szczególnie polecam orzechy włoskie
- eksperymentujcie ze smakiem, spróbujcie z dodatkiem kakao, cynamonu czy wanilii
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Portal DziecioChatki.pl